top of page

Nieuwe regels bedrijfsfiets en VAA vanaf 2024

Vanaf inkomstenjaar 2024 moeten vennootschappen die een (gratis) bedrijfsfiets ter beschikking stellen aan hun werknemers (of aan zichzelf als bedrijfsleider), het voordeel van deze fiets vermelden op de loonfiche 281.10 (werknemers) of 281.20 (bedrijfsleiders). Dit geldt voor de aangifte die begin 2025 moet worden ingediend. Hoewel het gebruik van een bedrijfsfiets in principe belastingvrij is, is de fichevermelding nu toch verplicht.

 

Waarom is dit nu nodig?

Het fiscale voordeel van een bedrijfsfiets blijft onbelast indien de fiets effectief gebruikt wordt voor woon-werkverkeer, ook wanneer de fiets tevens privé wordt gebruikt. Deze vrijstelling geldt enkel wanneer de gebruiker in de personenbelasting geen werkelijke beroepskosten bewijst. Om te vermijden dat werknemers zowel het belastingvoordeel voor de fiets krijgen als de fietskosten in de beroepskosten opnemen, moet vanaf 2024 voor iedereen een voordeel alle aard berekend worden, ongeacht of de werkelijke kosten al dan niet bewezen worden.

 

Praktische toepassing

Voor de meeste werknemers (en bedrijfsleiders) zal deze verandering geen directe impact hebben. De forfaitaire kostenaftrek blijft namelijk in de meeste gevallen interessanter dan het bewijzen van werkelijke beroepskosten. Echter, omdat werkgevers niet op voorhand kunnen weten welke werknemers hun werkelijke kosten zullen bewijzen, moeten zij voor elke bedrijfsfietsgebruiker een VAA berekenen en vermelden op de fiscale fiche.

 

Berekening van het VAA

Leasefiets: Het VAA wordt berekend op basis van de leaseprijs inclusief btw.

Aangekochte fiets: Hier wordt het VAA berekend door 1/5 van de aankoopprijs (inclusief toebehoren en de kosten van onderhoud en herstellingen) te nemen.

 

Fietsvergoeding in 2024

De regels rond de fietsvergoeding blijven ongewijzigd.

Werknemers en bedrijfsleiders met een bedrijfsfiets, moeten deze op regelmatige basis gebruiken voor (een deel van) de woon-werkverplaatsing.

De toekenning van een verplaatsingsvergoeding woon-werk ging reeds eerder in voege, maar indien men beschikt over een bedrijfsfiets moet er dus ook (op regelmatige basis) een fietsvergoeding toegekend worden.

De belastingvrije fietsvergoeding bedraagt maximaal €0,35 per kilometer en tot een maximaal bedrag van €3 500 per jaar.

 

Conclusie

Vanaf 2024 moet het VAA voor een bedrijfsfiets worden vermeld op de individuele fiche, ook al blijft het gebruik van de fiets belastingvrij (wanneer de werkelijke beroepskosten niet bewezen worden).

De berekening van dit VAA is gebaseerd op de werkelijke waarde van de fiets, met specifieke regels voor lease- en aangekocht materiaal.



Comments


Uitgelichte Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken Via Tags
Volg Ons
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page