top of page

Covid-19 - Hoe vraag ik tijdelijke werkloosheid aan?

Je hebt o.w.v. de genomen maatregelen je zaak verplicht (gedeeltelijk) moeten sluiten, je hebt geen/minder werk (en evt. daarom vrijwillig besloten te sluiten) of je kan geen telewerk organiseren voor je werknemers en het is onmogelijk om de op te volgen maatregelen (1,5m afstand tussen personen) te garanderen bij de uitoefening van de arbeidsovereenkomst. In die gevallen kan je tijdelijke werkloosheid aanvragen voor de werknemers die hierdoor tijdelijk werkloos vallen.De Rijksdienst van Arbeidsvoorziening heeft op 20/03/2020 gecommuniceerd dat er geen enkele actie meer te ondernemen is ter aanvraag van de tijdelijke werkloosheid. Het enige wat moet gebeuren door de werkgever is het doorgeven van de juiste looncode bij de loonberekening . (Het klassieke systeem van elektronische aangifte tijdelijke werkloosheid en de afgifte van controlekaarten C3.2A moet niet meer gebeuren voor Tijdelijke werkloosheid ten gevolge van het uitbreken van het CORONAVIRUS COVID-19).

In het loonpakket gebruikt u de kalendercode WO – Werkloos overmacht voor werkloosheid wegens corona.Op basis daarvan geven wij de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht correct door aan de RVA. Op die manier worden alle werkloosheidsuitkeringen voor je medewerkers correct berekend, en de juiste documenten aangemaakt.


De tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan retroactief worden toegepast en ingeboekt, vanaf 13 maart. Gewerkte dagen kunnen worden afgewisseld met overmachtsdagen.


Aangiftes die reeds werden gedaan i.k.v. tijdelijke werkloosheid vallen automatisch onder het nieuwe systeem. De controlekaarten C3.2A die je ontving moeten niet meer verdeelt worden aan je werknemers.


Daarnaast werd beslist dat de RVA zelf 5,63€ per werkloosheidsdag en per werknemer zal bijbetalen, bovenop de werkloosheidsuitkering. Je medewerkers moeten zelf nog een document C3.2 opvragen bij hun vakbond of bij de hulpkas. Dat kan via hun website:

Dit document moet ingevuld worden terugbezorgt om de uitbetaling correct te laten verlopen.

Uitgelichte Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken Via Tags
Volg Ons
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page