top of page

UPDATE - Overbruggingsrecht voor zelfstandigen in februari en maart 2021

We lieten u afgelopen week weten dat vanaf februari 2021 de regels omtrent het overbruggingsrecht zouden wijzigen ikv de corona steunmaatregelen.


In januari kan u nog 'Dubbel corona-overbruggingsrecht' bekomen indien u behoord tot een sector die onderworpen is aan de corona sluitingsmaatregelen van de overheid. Ook als je zelfstandige activiteit hoofdzakelijk afhankelijk is van dergelijke zelfstandige activiteit die verplicht werd te sluiten, kan je een beroep doen op deze uitkering als je de activiteit volledig onderbreekt.


We berichten u eerder dat u in februari en maart 2021 eveneens een beroep kon doen op het 'Corona-overbruggingsrecht' indien u nog steeds getroffen wordt door de sluitingsmaatregelen opgelegd door de overheid. Een belangrijke aanpassing daarbij, was dat u niet langer in aanmerking kwam indien u een gedeelte van de activiteiten verderzet, ook niet als die verderzetting gebeurt onder de vorm van take-away, click and collect,....


De regering besliste echter recent dat het dubbele overbruggingsrecht nog zeker tot eind februari behouden blijft, ook als men nog activiteiten uitoefent. De regeling die in januari geldt, zal dus ook nog voor februari 2021 van toepassing zijn.


Dit betekent dat de nieuwe regels inzake het overbruggingsrecht pas in maart 2021 van toepassing zullen worden, (indien de huidige regeling niet wordt verlengd).

Wie vanaf wordt geconfronteerd met een aanzienlijke omzetdaling als gevolg van de COVID-19-crisis, kan recht hebben op een uitkering in het kader van het nieuwe 'Overbruggingsrecht-omzetdaling', ongeacht de sector. In de kalendermaand voorafgaand aan de kalendermaand waarvoor je de uitkering vraagt moet je dan een omzetdaling van minstens 40% aantonen ten opzichte van dezelfde kalendermaand tijdens het refertejaar 2019.


Voor wie aan geen van beide voorwaarden voldoen, zijn de criteria van het klassiek overbruggingsrecht van toepassing.

Comments


Uitgelichte Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken Via Tags
Volg Ons
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page