top of page

Variabele uurroosters bezorgen?

Wanneer een werknemer op wisselende uren en dagen werken, maw met een variabel werkrooste,r weten ze niet op voorhand op welke dagen en uren ze moeten werken. U bepaalt deze als werkgever, maar moet daarbij wel rekening houden met bepaalde wettelijke regels.


De wetgeving voorziet dat u het rooster op tijd moet meedelen ten laatste zeven werkdagen voordien.

! Er zijn sectoren die afwijken (horeca = 3 werkdagen, schoonmaak 1 werkdag in onvoorziene omstandigheden en mits akkoord van de werknemer).


Wat als u dit niet doen? Bijvoorbeeld omdat het niet mogelijk is voor u die termijn te respecteren omdat u er op dat moment zelf nog geen zicht op hebt?

U riskeert strafrechtelijke sancties en er speelt een vermoeden dat de werknemer voltijds zou werken (bijkomende RSZ-bijdragen kunnen gevorderd worden). Leg de verplichting dus zeker niet zonder meer naast u neer.

Een rechter heeft recent wel beslist in een zaak dat het in bepaalde situaties onmogelijk isom tijdig de roosters te bezorgen en daarbij geen strafrechtelijke sancties op te leggen nav het laattijdig doorgeven van de variabele uurroosters.

Er bestaan dus uitzonderingen die het uitlaten van de tijdige bekendmaking kunnen rechtvaardigen, maar weet dat de wet nog steeds een verplichting oplegt.Comments


Uitgelichte Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken Via Tags
Volg Ons
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page