top of page

Voordelige overuren in kritieke sectoren

Conform vorig jaar, staat de regering opnieuw toe dat er tijdens Q4 2020 en Q1 2021 120 extra vrijwillige overuren worden gepresteerd in cruciale sectoren. Het gaat opnieuw over "netto-overuren", die aan het normale tarief betaald worden, zonder overloon noch inhaalrust en vrijgesteld op sociaal en fiscaal vlak.

1. jaarlijks quotum

Alle sectoren hebben de mogelijkheid om werknemers op vrijwillige basis en op aanbod van de werkgever overuren te presteren. Het gaat om maximum 120 overuren per jaar. Een cao op sectorniveau kan het aantal op maximum 360 overuren per jaar brengen.


2. bijkomend quotum 120 vrijwillige overuren cruciale sectoren

De 120 vrijwillige overuren in kritieke sectoren, zijn bijkomend (bovenop het gewone jaarlijkse quotum vrijwillige overuren).

Het quotum van 120 extra overuren moet tijdens het kwartaal in kwestie worden gepresteerd en kan dus niet naar volgende kwartalen worden overgedragen. De resterende uren van het gewone jaarlijkse quotum vrijwillige overuren die niet werden opgebruikt in het eerste kwartaal, kunnen wel nog gepresteerd worden tijdens de volgende kwartalen.

Het is wel zo dat extra vrijwillige overuren die tijdens Q2 2020 werden gepresteerd, moeten in mindering worden gebracht van het quotum van 120 extra overuren van Q4 2020. Als een werknemer 80 extra vrijwillige overuren heeft gepresteerd in het Q2 2020, wordt zijn bijkomend quotum vrijwillige overuren tot 40 uur verminderd in het vierde kwartaal.Comments


Uitgelichte Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken Via Tags
Volg Ons
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page